إِنَّ الْحَمْدَ لِلَّهِ, نَحْمَدُهُ, وَنَسْتَعِينُهُ, وَنَسْتَغْفِرُهُ, وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا, وَسَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا.

مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ, وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ, وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ, وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالأََرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلاً سَدِيدًا يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا.

أَمَّا بَعْدُ:

فَإِنَّ خَيْرَ الْحَدِيثِ كِتَابُ اللَّهِ, وَخَيْرَ الْهَدْيِ هَدْيُ مُحَمَّدٍ, وَشَرَّ الأُمُورِ مُحْدَثَاتُهَا, وَكُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ, وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ, وَكُلُّ ضَلاَلَةٍ فِي النَّارِ.

Segala puji hanya bagi Allah, kami memuji-Nya, memohon pertolongan dan ampunan kepada-Nya, kami berlindung kepada Allah dari kejahatan diri-diri kami dan kejelekan amal perbuatan kami. Barangsiapa yang Allah beri petunjuk, maka tidak ada yang dapat menyesatkannya, dan barangsiapa yang Allah sesatkan, maka tidak ada yang dapat memberinya petunjuk.

Aku bersaksi bahwasanya tidak ada sesembahan yang berhak di ibadahi dengan benar kecuali Allah saja, tidak ada sekutu bagi-Nya, dan aku bersaksi bahwasanya Nabi Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya.

“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dengan sebenar-benar takwa kepada-Nya, dan janganlah sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan beragama Islam.” (QS. Ali ‘Imran: 102)

“Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Rabb-mu yang telah menciptakanmu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya, dan daripada keduanya Allah memperkembang-biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (menggunakan) Nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasimu.” (QS. An-Nisaa’: 1)

“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah dan ucapkanlah perkataan yang benar, nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.” (QS. Al-Ahzaab: 70-71)

Amma ba’du:

Sesungguhnya sebenar-benar perkataan adalah Kitabullah (al-Qur’an) dan sebaik-baik petunjuk adalah petunjuk Muhammad (as-Sunnah). Seburuk-buruk perkara adalah perkara yang diada-adakan (dalam agama), setiap yang diada-adakan (dalam agama) adalah bid’ah, setiap bid’ah adalah sesat, dan setiap kesesatan tempatnya di Neraka.

Ikrar Perjuangan Demi Agama, Bangsa & Tanah Air...10 Briged Paratrooper (10 PARA) Kor Pasukan Elit, Tentera Darat Malaysia - Elite Airborne Infantry, Malaysian Rapid Deployment Force (Malaysian Army)

10 Briged Paratrooper - dikenali sebagai 10 PARA - asasnya adalah satu briged infantri dalam cawangan Tentera Darat Malaysia yang dipertingkatkan menjadi satu pasukan elit didalam ATM. 10 PARA adalah elemen Pasukan Aturgerak Cepat, PAC ATM.

Sejarah
Peranan 10 Para ini pada mulanya adalah sebuah pasukan serangan negara pada masa berlakunya peperangan atau darurat. Penubuhan Briged Payung Terjun ini telah dicadangkan oleh badan penasihat pertahanan Malaysia pada akhir tahun 1970an sebagai salah satu daripada rancangan pemodenan bagi sistem ketenteraan Malaysia. Pada asalnya rancangan ini tidak mendapat sebarang sokongan daripada pihak kerajaan yang dianggap berpunca dengan kaitan terhadap formasi briged ini yang bakal menjadi kesangsian oleh negara jiran, khasnya Singapura.

 

Pada bulan November 1988, Malaysia tidak mampu menyahut permintaan untuk bantuan oleh Maldives semasa negara itu dicerobohi oleh organisasi pengganas upahan Tamil. Atas ketidakmampuan untuk memberi bantuan dengan segera, panglima angkatan tentera Malaysian telah mengemukakan penubuhan unit payung terjun dalam organisasi Tentera Darat Malaysia.

Peranan
10 Briged Para mempunyai berbagai-bagai kemahiran sepertimana tarafnya sebagai sebuah pasukan elit Tentera Darat. Atas sebab itulah juga, 10 Briged Para diakui mempunyai kelebihannya yang tersendiri dan mampu diaturgerakkan dalam masa yang singkat untuk bergerak ke atas mana-mana kawasan operasi sejajar dengan cogankata briged ini -Tindak Pantas.

Kepantasan unit elit 10 Briged Para ini secara tidak langsung telah memberi satu kelebihan kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam melaksanakan misinya bagi memastikan keamanan negara terus dikekalkan sehingga sekarang. Dari segi kebolehan, 10 Briged Para adalah pasukan elit payung terjun yang setanding dengan lain-lain pasukan payung terjun di luar negara, misalnya Delta Force Amerika Syarikat.

10 Briged Para sememangnya adalah sebuah pasukan elit yang mantap tetapi pada masa yang sama sentiasa mempunyai sikap merendah diri dan tidak gemar mendabik dada atas kebolehan yang ada. Semangat setia kawan (esprit-de-corp) menjadi teras utama pasukan ini dan juga boleh diumpamakan sebagai sebuah pasukan yang mengutamakan hubungan silaturahim antara setiap anggota dan pegawai-pegawai atasan.

Identiti Beret Merun 10 Para
Anggota 10 Para memakai beret merun melambangkan entitinya sebagai pasukan elit. Beret Merun yang dipakai oleh pasukan elit ini juga dikenali sebagai Pegasus. Pegasus bermaksud kuda terbang iaitu seekor kuda yang mempunyai sayap dan banyak terdapat di dalam cerita mitos masyarakat barat, khasnya mitos masyarakat Greek. Kehebatan nama haiwan ini telah digunakan oleh pasukan Paratrooper British sewaktu mereka melaksanakan ujian pemilihan ke atas anggota tentera darat British sebelum mereka layak diterima sebagai anggota Paratrooper dan seterusnya layak memakai beret merun. Dalam formasi ini antara syarat untuk melayakkan pemakaian beret merun adalah lulus kursus asas payung terjun dan berjaya menamatkan kursus penyesuaian Beret Merun (Pegasus)

Latihan
Mana-mana yang ingin menyertai pasukan ini dikehendaki lulus dalam ujian fizikal atau dikenali sebagai Latihan Semangat Waja sebelum layak memakai beret Pegasus dan Sayap Berdarah.

Latihan Semangat Waja ini terdiri daripada:

 1. Senaman perang
 2. Larian hutan berpaya
 3. Mara lasak sejauh 12 kilometer
 4. Pelaksanaan serbuan khas
 5. Latihan 5 kilometer bagi membolos dan mengelakkan diri
 6. Latihan abseilling
 7. Latihan rapelling
 8. Junam selesa
 9. Jalan laju 22 kilometer
 10. Mendaki Gunung Ledang
 11. Ikhtiar hidup
 12. Pandu arah 33 kilometer
 13. Berjalan lasak 65 kilometer
 14. Mendayung perahu tempur sejauh 32 kilometer
 15. Berlari sejauh 7 kilometer
 16. Merentas desa
 17. Larian balak
 18. 32 kilometer bagi larian berpasukan
 19. Larian 42 kilometer
 20. Kawad tempur seksyen dan platun
 21. Kemahiran mengendalikan senjata

Latihan ini untuk ujian mental dan fizikal yang melayakkan diri seseorang itu untuk menyertai pasukan ini.

Latihan khas pula meliputi:

 1. Operasi pendaratan secara taktikal melalui udara (TALO)
 2. Latihan payung terjun
 3. Latihan tempur jarak dekat (CQC)
 4. Latihan penerjun bebas (HALO/HAHO)
 5. Kursus penembak tepat
 6. Kepakaran menggunakan bahan letupan
 7. Kebolehan menembak
 8. Menembak pantas

Setelah berjaya menamatkan kursus, upacara pemakaian Beret Merun dan Sayap Berdarah kepada pegawai dan anggota akan disempurnakan oleh Panglima 10 Briged Para.

Lagu Para
Eh ya eh yo briged para, gelaran kami AIRBORNE PARA urghhh Eh ya eh yo beret maroon kebanggaan kami, sayap di dada sebagai bukti PAC, tindak pantas cogan kata kami siap siaga bertempur, sanggup berjuang dan memusnah Eh ya eh yo briged para, gelaran kami AIRBORNE PARA urghhh Eh ya eh yo beret maroon kebanggaan kami, sayap di dada sebagai bukti
kami rela, berkorban dan sedia menggempur, musuh digempur lari bertabur, sanggup berjuang walaupun terkubur Eh ya eh yo briged para, gelaran kami AIRBORNE PARA urghhh Eh ya eh yo beret maroon kebanggaan kami, sayap di dada sebagai bukti
airborne.. PARA, PARA, PARA!! URGHHH

 

Pada Ogos 2006, 10 Para berpangkalan di Kem Terendak, Melaka dan terdiri daripada:

3 Batalion Elit Para:

 • Batalion ke-9 Rejimen Askar Melayu Diraja (Para)
 • Batalion ke-17 Rejimen Askar Melayu Diraja (Para)
 • Batalion ke-8 Rejimen Renjer Diraja (Para)
 • Rejimen Artileri Diraja
  • Rejimen Pertama Artileri Diraja (Para)

Skuadron Kereta Perisai

 • Skuadron Armor Diraja (Para)
  • dilengkapi dengan senjata Alvis Scorpion buatan British dengan 90mm Cockerill Mk III gun dan Stormer APCs dengan 20 mm Oerlikon Contraves guns. Skuadron kereta perisai dikenali sebagai Skuadron "B" Armor ke-11 dan dihantar sebagai komponen kepada 10 Para pada tahun 1992.

unit sokongan meliputi

 • Kompeni Bantuan (Para)
 • 10 Skuadron Semboyan Diraja (Para)
 • Kor Polis Tentera Diraja (Para)
 • 361 Bateri Rejimen Artileri Diraja PU (Para)
 • Kor Kesihatan Diraja (Para)
 • 10 Skuadro Askar Jurutera Diraja (Para)
 • Platun Pandura

Operasi
Pada tahun 2000, 10 PARA terlibat dalam operasi Ops Pasir di Sabah untuk menentang pencerobohan pengganas daripada kumpulan militan daripada Filipina daripada mencerobohi perairan Malaysia. Kumpulan ini terdiri dari Batalion Infantri Para. Pada bulan Mei 2006, 209 anggota daripada 10 PARA dihantar ke Timor Leste dalam Operasi Astute.

Operasi-operasi lain

Unit ini turut terlibat dalam operasi-operasi seperti:

Malaysian Medical Team (MASMEDTIM), Chaman Pakistan    
MASMEDTIM, Kashmir, Pakistan    
MASMEDTIM, Acheh, Indonesia    
Operasi PADANAN SIPADAN ISLAND RESORT (Ops Pasir) Malaysia - 2006
Operasi Astute,Timor Leste - 2006
MALCON-UNIFIL 2007,Lubnan - 2007
Insiden Genting Sempah,Malaysia - 2007

 

“ Tiada Misi Terlalu Sukar, Tiada Pengorbanan Terlalu Besar, Tugas Diutamakan ”

Comments
7 Comments

7 comments:

Anonymous said...

It's amazing in support of me to have a web page, which is beneficial designed for my know-how. thanks admin

Here is my web site - Unknown

Anonymous said...

Cаn І simply say what a cοmfort tο dіscover somеonе who genuinely knows what they аre dіscussing on thе wеb.
Yоu сertainly understand how to bгing а рroblem tο lіght anԁ mаke it impoгtаnt.
Morе peoplе must look аt this and unԁerstаnd thiѕ sіԁe of yοuг stοгy.
I was surprised you aren't more popular because you definitely have the gift.

my website :: Themagicmoonlight.com

Anonymous said...

Ηello, i think that i sаw you visiteԁ my weblog thus i came to
“return the favor”.Ι am trying to find things to enhance my wеb site!
I suρpose its oκ to uѕe a few of your ideaѕ!
!

my web-site - rioradar.com

Anonymous said...

That is veгy attеntion-grabbing, You are a vеry ρrofeѕѕіοnal blogger.
I hаve jοined your feeԁ anԁ loοk ahead to seeking
moгe of your еxcellent post. Additionally, I've shared your site in my social networks

Also visit my blog post: Plog.Jinbo.Net

Anonymous said...

Thankѕ for any other informаtive site. The place else could I
get that type of information ωritten in such a perfeсt
mеans? I have a venture that I'm just now running on, and I'vе beеn at the look out
for ѕuсh info.

My website; private online chat

Anonymous said...

Hi there friends, pleaѕаnt post anԁ pleasаnt
urgіng сommented at thіs рlace,
I am tгuly enjoying by theѕe.

my ωeb site: Http://www.ichatroulette.net/

Anonymous said...

Eveгу ωeekеnԁ і used to gο to see this
site, because і want enjoуmеnt, fοr the reason thаt this thiѕ web site conatiоnѕ genuinely fastidіous funny data too.


My weblοg Faithonfireinc.Com

Comment here

Semua komen yang Anda tulis adalah tanggungjawab Anda sendiri ... Berani kerana Benar ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts